ROKAcet KO300G (PEG-7 Glyceryl Cocoate) emulgator olej w wodzie CAS 68201-46-7 1kg

100,00 600,00 

ROKAcet KO300G to niejonowy środek powierzchniowo czynnym o nazwie INCI: PEG-7 Glyceryl Cocoate, stosowany głównie w aplikacjach kosmetycznych. Produkt ten jest pochodną, bazującą na odnawialnych surowcach roślinnych typu poliooksyetylenowanych estrów kwasów tłuszczowych i gliceryny. Zawartość substancji aktywnej  przekracza 99%.

Surfaktant ten występuje w formie cieczy o barwie od słomkowej do jasnożółtej, o niskiej lepkości i temperaturze krzepnięcia około -10°C, co ułatwia operowanie nim w warunkach procesowych. ROKAcet KO300G wykazuje ograniczoną rozpuszczalność w wodzie, tworząc mętne roztwory. Dlatego używany jest przede wszystkim w systemach łącznie z surfaktantami anionowymi i amfoterycznymi. Układy takie mają wówczas postać klarownych cieczy.

ROKAcet KO300G znajduje zastosowanie przede wszystkim jako środek kondycjonujący i emolient w kosmetykach myjących – głównie w szamponach, żelach do mycia twarzy i ciała, płynach do kąpieli, mydłach w płynie. Produkt redukuje wysuszające działanie surfaktantów anionowych, pozostawiając powierzchnię skóry nawilżoną i pokrytą warstwą ochronną. Z tego względu znamienne są dla niego działania ochronne oraz kondycjonujące na skórę i włosy. Dodatek ROKAcetu KO300G sprawia, że kosmetyki otrzymują zdolność ponownego natłuszczania powierzchni skóry. Jest to bardzo pożądana cecha, gdyż proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych z powierzchni skóry i włosów. Dlatego w pielęgnacyjnych preparatach do mycia stosuje się emolienty, które odbudowują barierę lipidową skóry.

W formulacjach z surfaktantami anionowymi (np. SLS, SLES) i amfoterycznymi (cocobetaine, cocamidopropylbetaine) ROKAcet KO300G wykazuje synergizm, dodatkowo poprawiając właściwości pianotwórcze i zagęszczające. Charakteryzuje się także właściwościami myjącymi i emulgacyjnymi. Produkt ten wspiera działanie innych emulgatorów, przez co staje się koemulgatorem wspomagającym emulgator odpowiedzialny za wytworzenie emulsji typu olej w wodzie (O/W) w balsamach i lotionach.

Ponadto ROKAcet KO300G wykorzystywany jest również w branży detergentów do użytku domowego i przemysłowego, między innymi w płynach do mycia naczyń czy w preparatach przeznaczonych dla chemii samochodowej.

ROKAcet KO300G jest związkiem biodegradowalnym, zgodnym z kryteriami o rozkładzie biologicznym ustanowionymi w Rozporządzeniu (WE) Nr 648/2004 o detergentach i w Rozporządzeniu (WE) Nr 1223/2009 o kosmetykach. 

Produkt bezpieczny, nieklasyfikowany zgodnie z Rozporządzeniem CLP/GHS. 

Regulacje przewozowe ADR/RID, ADN, IMDG, ICAO/IATA nie mają zastosowania przy przewozie niniejszego produktu.

Zwiń tekst

Właściwości i zastosowanie

Zalety produktu:

  • uniwersalny, efektywny emolient i środek kondycjonujący w kosmetykach zmywalnych,
  • bardzo dobre właściwości emulgujące i myjące,
  • wygładza skórę i włosy,
  • kompatybilność i synergizm działania z surfaktantami anionowymi i amfoterycznymi,
  • stabilizator piany,
  • jest koemulgatorem wspomagającym emulgator odpowiedzialny za wytworzenie emulsji,
  • stabilizuje emulsje typu olej w wodzie (O/W),
  • jest biodegradowalny oraz dobrze tolerowany przez skórę i błony śluzowe,
  • oparty na odnawialnych surowcach roślinnych.

Zastosowanie:

  • mydła w płynie,
  • płyny do mycia ciała,
  • żele pod prysznic,
  • wody po goleniu i inne preparaty alkoholowe,
  • płyny i żele do higieny intymnej,
  • szampon do włosów,
  • środki do mycia i pielęgnacji twarzy (żele i pianki do mycia twarzy, olejki myjące, toniki, płyny micelarne),
  • płyny do kąpieli,
  • kremy, balsamy do ciała,
  • kremy przeciwsłoneczne,
  • kosmetyki kolorowe,
  • preparaty do stylizacji włosów,
  • preparaty ochronne do ust,
  • płyny do mycia naczyń,
  • chemia samochodowa.