ROKAcet HR40W emulgator olej w wodzie o/w CAS 61788-85-0. 1kg

100,00 

ROKAcet HR40W to niejonowy środek powierzchniowo czynny o nazwie INCI: PEG-40 Hydrogenated Castor Oil. Produkt ten jest surfaktantem bazującym na odnawialnych surowcach roślinnych. Produkt ten, w odróżnieniu od ROKAcetu HR40, posiada około 90% substancji aktywnej i występuje w formie cieczy o barwie od bezbarwnej do ciemno żółtej.

Temperatura krzepnięcia wyrobu wnosi około 5°C, co ułatwia operowanie nim w warunkach procesowych. ROKAcet HR40W jest pochodną uwodornionego oleju rycynowego, która wykazuje dobrą rozpuszczalność w wodzie.

ROKAcet HR40W znajduje bardzo szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej. Produkt pełni głównie rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzenie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycji zapachowych, wyciągów roślinnych i innych substancji olejowych w roztworach wodnych oraz wodno-alkoholowych. Właściwość ta szeroko wykorzystywana jest w kosmetykach i perfumach. Powszechnie stosowany jest również w różnych preparatach doustnych. Jest praktycznie bezsmakowym solubilizatorem witamin, leczniczych płynów do płukania ust, olejków eterycznych, niektórych leków i propelentów w nośnikach aerozolowych.

Ponadto ROKAcet HR40W pełni również funkcję emolienta, emulgatora, lubrykanta oraz substancji myjącej w preparatach spłukiwalnych, głównie w szamponach, mydłach w płynie, żelach pod prysznic, płynach do kąpieli, żelach do mycia twarzy i ciała, itp. Jego bardzo dobre właściwości emulgujące sprawiają, że szeroko stosowany jest także w balsamach do ciała, kremach, lotionach, odżywkach i maskach do włosów, preparatach do stylizacji włosów, preparatach do makijażu i demakijażu.

Produkt biodegradowalny, zgodny z kryteriami o rozkładzie biologicznym ustanowionymi w Rozporządzeniu (WE) Nr 648/2004 o detergentach, oraz Rozporządzeniu NR 1223/2009  o kosmetykach.

Zwiń tekst

Właściwości i zastosowanie

Zalety produktu:

  • zdolność solubilizacji olejków eterycznych, substancji zapachowych i innych substancji olejowych,
  • bardzo dobry emulgator i środek myjący w kosmetykach zmywalnych,
  • stabilizacja emulsji typu olej w wodzie (O/W),
  • ciekła postać i obniżona temperatura krzepnięcia ułatwiają operowanie nim w warunkach procesowych,
  • produkt biodegradowalny,
  • bobrze tolerowany przez skórę i błony śluzowe,
  • oparty na odnawialnych surowcach roślinnych.

Zastosowanie:

  • preparaty do mycia, pielęgnacji i stylizacji włosów,
  • kosmetyki do mycia i pielęgnacji ciała i twarzy,
  • kosmetyki do makijażu i demakijażu,
  • preparaty do koloryzacji i dekoloryzacji włosów,
  • wody po goleniu i inne preparaty alkoholowe,
  • preparaty przeciwsłoneczne,
  • perfumy, mgiełki zapachowe do ciała,
  • płyny i żele do higieny intymnej,
  • preparaty ochronne do ust,
  • preparaty przeciwtrądzikowe,
  • lecznicze płyny do płukania ust,
  • produkty lecznicze dla zwierząt.
Kategorie
Nazwy alternatywne
Uwodorniony olej rycynowy, etoksylowany, PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL, Hydrogenated castor oil, ethoxylated, etoksylowany olej rycynowy, PEG-40, emulgator, Hydrogenated castor oil, ethoxylated, ethoxylated castor oil, PEG-40, emulsifier, CAS 61788-85-0.